Halk arasında, karbonat olarak bilinen, sodyum bikarbonat, hamur işlerinin temel maddesi olmasının yanısıra, pek çok fayda sağlayan bir madde. Ama, unutmamak gereken bir konu var. O da, karbonatın, kimyasal bir madde olduğu. Aşağıdaki önerilerimizi okumadan, önemli bir hatırlatmayı da yeri gelmişken yapalım. Ciddi sorunlarınız için, öncelikli olarak, ilgili hekime başvurunuz. Gelelim, karbonatın faydalarına.
•Dişinizi fırçaladıktan sonra, bir miktar karbonat ile tekrar fırçalayın. Karbonat, dişleri beyazlattığı gibi ağız kokusunu da giderir.
•Karbonat kuruyan, çatlayan veya yorgun ayaklara çok iyi gelir. Sıcak suya, karbonat ve sirke döküp ayaklarınızı içinde 20 dakika bekletin, çıkarttığınızda pamuk gibi olurlar.
•Karbonat doğal bir peeling malzemesidir. Sulandırılmış karbonat ile yüzünüze hafifçe masaj yapın. Masaj yaparken fazla bastırmamaya dikkat edin. Aşırı kuru ciltlerde, iyi durulamaya özellikle dikkat edin.
•Karbonat doğal bir deodoranttır. Koltukaltına sürülen karbonat terlemeye ve kötü kokulara engel olur. Aşırı terleme sorunu olan insanlara, banyo sonunda sirke ve karbonatı macun gibi yapıp, kol altlarına masaj yapmaları, hatta yumuşak bir fırça ile fırçalamaları öneriliyor. Bu yöntemle ertesi gün deodorant kullanmaya bile gerek olmadığı gibi, kol altları ipek gibi oluyormuş. Gün içinde, karbonat kullanacaksanız dikkat, bazı kıyafetlerin kol altında renk bozulmasına sebep olabilir.
•Sulandırılmış karbonat, güneş yanığının acısını hafifletir. Çok hafif yanıkların da acısını dindirmek için kullanabilirsiniz.
•Vaktiniz kısıtlı, dışarı çıkmanız gerekiyor ve saçlarınız yeterince temiz değil. O zaman saçlarınızın dibine bir miktar karbonat dökün, bütün yağı emip saçınızı hızla temizleyecektir.
•Kepek sorununuzu gidermek için, şampuanla yıkadığınız saçınıza, karbonatla masaj yapıp durulayın. Ardından da son durulama suyuna 1 kaşık elma sirkesi ekleyin ki, saçınız pırıl pırıl olsun.
•Midenizi rahatsız eden yemeklere katacağınız 1 çay kaşığı karbonat, midenizi rahatlatacaktır.
KARBONAT MUCİZESİ
Evinizdeki halıları süpürseniz de silseniz de zamanla kokmayabaşlar. Halı yıkamacılara verdiğiniz halı bilin ki, en kötü kimyasal deterjanla, yerlerde araba yıkanır gibi yıkanmaktadır. Oysa kokuyu çıkarmak için şunu yapabilirsiniz. Bir iki avuç karbonatı halının her tarafına serpin ve 1-2 saat bekledikten sonra elektrik süpürgesi ile iyice süpürün. Halınızdaki o kötü kokudan eser kalmayacaktır.
* Buzdolabınızdaki kokuyla baş edemiyorsunuz. Bütün yiyecekleri dışarı çıkar, sil, süpür, kurula vs. uğraşmak istemiyorsanız bir kâse karbonatı buzdolabının bir köşesine koyun. 4-5 günde bir karıştırın. Kötü kokuların gittiğini göreceksiniz. Ayrıca dolapta sakladığınız meyve sebzeler üzerinde koruyucu bir etkisi olacaktır karbonatın.
* Halı, koltuk, elbise üzerine yağ mı damladı? Panik yapıp, deterjana saldırmayın! Çünkü deterjan leke olan bölgenin rengini açıp renk dokusunu bozacaktır. Bunun yerine yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve üzerini hafifçe ıslayın. 1-2 saat bekledikten sonra silin. Yağ lekesinden eser kalmayacaktır. Zira suyla birleşen karbonat yağları söküp atan doğal bir sabun haline gelir.
* Mutfak tezgâhınızın mermerlerini ve fayanslarını limonlu karbonat ile ovun ve durulayın. En güzel temizleyicidir. Kimyasal deterjan kalıntısı kalmadığı için üzerine meyve- sebzelerinizi, ekmeğinizi rahatlıkla koyabilirsiniz.
* Kirli lavabolarınız için krem deterjanlar yerine limon ve karbonat kullanın. Lavaboya karbonat döküp limonla ovun. Hem kirlerin kaybolduğunu hem de parladığını göreceksiniz.
* Ayrıca tıkanan lavabolarınızı açmak için bir su bardağı karbonatı lavaboya dökün. Üzerine 1 bardak sirke ilave edip 2 litre kaynar suyu lavaboya boşaltın. Tıkanan lavabo açılacaktır.
* Dibi tutan tava ve tencerelerinize akşamdan karbonat döküp, sıcak su ilave edin. Sabah temizlerken zorlanmayacaksınız.
* Paslanabilecek eşyalarınızı karbonatla ovarsanız paslanmasını engellemiş olursunuz.
* Porselen gibi kararan eşyalarınız varsa limonlu karbonat ile ovun. Rengi açılacaktır.
* Aynı şekilde gümüş eşyalarınızı suyla macun haline getirdiğiniz karbonat ile ovarsanız, rengi açılıp parlayacaktır.
* Elbise dolabınızda rutubet ve küf kokusu varsa ve naftalin kokusunu da sevmiyorsanız dolabınızı bir köşesinde ağzı açık şekilde kavanozda karbonat bulundurun.
* Banyo duşa kabin camlarını karbonat ile silip durulayın. Duş alırken daha rahat nefes alacaksınız.
* Banyo terlikleriniz ister tahta ister plastik olsun üzerine karbonat dökün ve öyle duş alın. Hem terlikleriniz hem de ayaklarınız rahat edecek. Bu yolla tahta takunyalarınızın ömrü uzayacağı gibi kimyasal temizleyiciler, cildinizden uzak tutmuş olacaksınız.
* Çamaşır makinesinde kullandığınız deterjan miktarını yarı yarıya azaltıp gerisini karbonat ile tamamlayın. Çamaşırlarınız daha temiz ve kimyasal artıklardan uzak kalmış olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder