13 Mayıs 2014 Salı

MELATONIN 'IN FAYDALARI


Melatonin beynimizde salgılanan bir tür hormon. Beyinden kan yoluyla bütün vücudumuza kolayca yayılabilen bir hormon, ve bu nedenle de bütün vücudumuzu etkileyebiliyor. 
Uzunca bir süredir faydaları bilinen melatonin son dönemde tekrar gündemde. Uyku düzenleyici ve anti aging etkisi, migre
ne karşı koruyuculuğu ve daha neler neler...
 Melatonin ve uyku! Yaşlanmanın en güçlü antikoru olarak bilinen uyku melatoninin başlıca etki alanlarından. Melatonin sayesinde düzene giren uyku alışkanlığı uzun vadede yaşlanmayı yavaşlatıyor; cilt daha sağlıklı görünüyor ve kişinin daha dinç, genç hissetmesine yardımcı oluyor. 
Uyku ilacı yerine boş mideye alınan melatonin kapsülleri 20 dakika içinde uyku durumunu olumlu yönde etkileyebiliyor. Melatonin esasen gece üretilen bir hormon, dolayısıyla ışıklı ortamlarda melatonin üretimi bozuluyor. Gece çalışıp gündüz uyuyanlar için doğal melatonin düzeyini korumak oldukça zor. Vücut gerekli melatonini üretmediği takdirde vücudun ne zaman uyku ihtiyacı olduğunu anlaması son derece zor. İşte bu durumlarda melatonin kapsülleri imdada yetişiyor. 
Vücut ısısı da melatonin üretimi üzerinde etkili. Duş alınca artan vücut ısısı melatonin üretimini desteklerken, gastrointestinal sistemin işleyişine bağlı olarak düşük kalorili diyetlerde de melatonin üretimi artıyor. Bu nedenle düşük kalorili beslenen kişiler daha uzun yaşıyor.
Hepimiz yüksek miktarda melatonin ile doğuyoruz ve o nedenle uyku süremiz bebeklik dönemimizde çok uzun. Yaşlandıkça azalan melatonin hormonu nedeniyle uyku süremiz kısalırken, uyku düzenimiz de bozulmaya başlıyor. Melatonin vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağışıklık sistemi bozukluğu yaşayan insanlarda bu hormonun üretimi ideal düzeylerde olmayabiliyor. 
Kişiden kişiye göre değişiyor melatonin toleransı. Kimileri kapsül olarak alınan melatoninin sadece 1 mg’ına uyum sağlayabilirken, kimileri de bu miktarın 10 katına da uyum sağlayabiliyor. Melatonine toleransımız kişiden kişiye göre değişse de uzmanlar için değişmeyen bir nokta var: Melatoninin dışarıdan insan vücuduna girmesi hiçbir risk ve tehlikeye neden olmuyor. Bazı kişilerde birtakım yan etkiler yaratsa da bu etkilerin kısa süre içinde yok olduğunu söylüyor uzmanlar. 
Resim yazısı ekle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder